Мобилизацията в Украйна през 2024 все още е под въпрос, съобщава

...
Мобилизацията в Украйна през 2024 все още е под въпрос, съобщава
Коментари Харесай

Киев все още не е съгласувал новите правила за мобилизация

Мобилизацията в Украйна през 2024 все още е под въпрос, оповестява УНИАН. 

В събота парламентарната комисия по национална сигурност, защита и разузнаване приключи чуванията по държавния проектозакон.

Окончателно решение се чака през идната седмица.

За да се вземе решение, е належащо законопроектът да бъде прегледан и от Комисията по антикорупционна политика, сподели Фьодор Вениславски, член на Комисията по национална сигурност в коментар на РБК-Украйна. Според него има редица ограничения, които членовете на комисията не утвърждават.

Най-много разногласия по време на съвещанието на комисията предизвикаха правилата за хората с увреждания 3-та група, наказванията и рестриктивните мерки за отсъствие в териториалните центрове за набиране на личен състав и включването в регистъра на длъжниците по решения на ръководителите на ТКС.

" Има два разновидността - или да го върнем на Министерския съвет за преправка, или да приемем плана за основа и да го доработим в Радата за второ четене, което е малко евентуално ", акцентира националният представител.

Припомняме, че през декември правителството внесе във Върховната рада законопроект за мобилизацията. Документът беше разискван за първи път на 4 януари на съвещание на парламентарната комисия по национална сигурност, защита и разузнаване.

В полемиката взе участие основно главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний. Той поддържа засилената готовност, но се опълчва на присъединяване на хора с престъпни досиета.

Украйна стартира да активизира цивилни в армията, откакто разгласи военно състояние през февруари 2022 година, когато Русия стартира своята пълномащабна инвазия. Напливът от бойци доброволци оказа помощ първоначално, само че след това броят им понижа. По думи на вътрешния министър са формирани 9 000 наказателни дела за укриване от военна работа.

Наборните служби ще могат да издават онлайн призовки на хора по имейл или посредством друга електронна платформа. Подобна стъпка евентуално ще направи по-трудно избягването на наборните чиновници, които сега издават призовки на цивилни на улицата или ги изпращат на домашния им адрес.

Миналия месец президентът Володимир Зеленски съобщи, че армията е предложила мобилизиране на още 450 000-500 000 души. Началникът на армията Валерий Залужний уточни, че в тази цифра са включени военните проекти и прогнозите за вероятни загуби. Военни анализатори означават, че половин милион души ще е за цялата година.

Смут провокираха и предложенията за връщане на украински мъже от чужбина, с цел да се бият на фронта, както и спекулациите за готовност на всички дами (а освен лекари и фармацевти, както е в момента).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР